Kátai & Bolza - Tájékoztató EN | HU

1. INFORMÁCIÓKÉRÉS

Konkrét információ

Ha érdeklődni szeretne, hogy elérhetőek-e egy általunk képviselt könyv jogai, és kéziratot szeretne kérni, kérjük, töltse ki online információkérő űrlapunkat. Kérjük, az űrlapon az eredeti kiadás pontos adatait adja meg. Igyekszünk 5 munkanapon belül válaszolni, és elküldeni a kért kéziratot.

Ha a kérdés megválaszolása vagy a kézirat beszerzése részletesebb utánajárást igényel (pl. nem az eredeti kiadónál vannak a külföldi jogok, és fel kell kutatni a jogtulajdonost), erről tájékoztatjuk az érdeklődőt, és adott esetben árajánlatot küldünk. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az ügyintézési díj befizetése nem garantálja, hogy be tudjuk szerezni a kért anyagokat, de minden tőlünk telhetőt megteszünk ennek érdekében.

Általános információ

Szerzői jogokkal, könyvkiadással kapcsolatos részletes, általános tájékoztatásért (pl. külföldi könyvkiadási lehetőségekről) kérjük, foglaljon időpontot személyes konzultációra. Egyórás, belvárosi irodánkban történő konzultáció keretében minden felmerülő kérdésére választ adunk. A konzultáció díját ld. Díjszabásunkban.

2. KIAJÁNLÁS

Kollégáink rendszeresen ajánlanak könyveket a kiadóknak az általunk képviselt jogtulajdonosok kínálatából. A kiajánlókat személyre szabottan, egy vagy néhány választott kiadónak, illetve tematikus levelezőlistáinkra küldjük. A kiadók természetesen jelezhetik nekünk a kiajánlókkal kapcsolatos preferenciáikat (pl. több vagy kevesebb kiajánlót szeretnének kapni, milyen témájú, műfajú címeket keresnek), igyekszünk ezeket a kéréseket figyelembe venni.

Kérjük, a kiajánlókra válaszolva 8 munkanapon belül jelezzék, ha érdekli Önöket az ajánlott cím. Ha ajánlatot kapunk, csak azokat a kiadókat értesítjük, akik korábban jelezték érdeklődésüket. Ezzel szeretnénk korrekt körülményeket teremteni, és elkerülni azokat a helyzeteket, amikor egy kiadó időt, energiát és pénzt fektet egy kézirat elolvasásába, mielőtt ajánlatot tesz, de végül elveszti a versenyt egy másik kiadóval szemben, aki korábban nem foglalkozott a könyvvel, de jobb ajánlatot küld.

Katalógusok kiküldésénél kérjük, az adott levélre válaszolva jelezzék, melyik címekből szeretnének kéziratot kapni, hogy kollégáink tudják, melyik katalógusban szerepelnek a választott könyvek.

Ha személyi változás történik a kiadónál, kérjük, jelezzék, hogy frissíthessük adatbázisunkat, és a kiajánlókat mindig a megfelelő kollégának küldjük.

3. AJÁNLAT

Ajánlatküldés

Ajánlatküldéshez kérjük, használják online ajánlat űrlapunkat. Kérjük, az űrlapon pontosan adják meg a könyv, a kiadó és a tervezett kiadás adatait, mert ezt továbbítjuk a jogtulajdonosnak, és ez alapján készítjük elő a szerződést. Kapcsolattartóként a kiadó munkatársát adják meg, aki az ajánlattal kapcsolatos ügyintézésért felelős. Az aláíró adataira az elektronikus aláíráshoz (pl. DocuSign) van szükség.

A jogtulajdonosok jellemzően 5 évre adják meg a jogokat. Ennél hosszabb idejű szerződéskötésre csak indokolt esetben van lehetőség, hiszen ha a jogtulajdonos túl hosszú időre elköteleződik egy kiadó mellett, elveszti a lehetőséget a tulajdona optimális kezelésére.

A megjelenés dátumánál azt az évet és hónapot adják meg, amikorra a magyar kiadás megjelenését tervezik. Természetesen a jogtulajdonosok is tudják, hogy a tervezett időpont változhat, de ez alapján kerül a szerződésbe pl. 12, 18 vagy 24 hónapon belüli megjelenési határidő.

A kötet áránál a nettó fogyasztói árat adják meg, lehetőleg a jogtulajdonos pénznemében.

A Megjegyzés rovatban lehet jelezni bármilyen pontosítást vagy speciális igényt (pl. előlegfizetés két részletben, olvasópéldányok igénylése). Ha egy sorozat következő kötetére vagy olyan szerző művére tesznek ajánlatot, akinek korábbi címe már megjelent a kiadónál, segítség a jogtulajdonos döntéséhez, ha a Megjegyzés rovatba beírják az előző cím fogyási adatait.

Az űrlap beküldéséről a kitöltő visszaigazoló e-mailt kap, amely tartalmazza az ajánlat részleteit.

Jogdíj mértéke

Az előleg összege általában a tervezett első nyomás jogdíjának megfelelő összeg, de a végső összeget több tényező befolyásolja. Van, amikor az első nyomás jogdíjának fele is elég, de van, amikor a többszöröse sem. Az előleg pénzneme igazodjon a jogtulajdonos országához (pl. francia kiadónál EUR-ban legyen).

Az előleg vagy garantált jogdíj minimum összege rövidebb műveknél és/vagy alacsony példányszám esetén 500 EUR, hosszabb műveknél és/vagy nagyobb példányszám esetén 1000 EUR. Ettől csak különleges esetekben (pl. verseskötet, antológiában történő megjelenés) tudunk eltérni.

Sorozat, illetve a kiadónál már megjelent szerző új könyve esetén az ajánlat mindig igazodjon az előző címnél elfogadott ajánlathoz, az ajánlott előleg és jogdíjszázalék ne legyen alacsonyabb.

Százalékos jogdíjnál kérjük, az eladott példányszám alapján növekvő skálát adjanak meg. Ettől csak indokolt esetben (pl. alacsony példányszámú megjelenés) tudunk eltérni. 7% jogdíj alatt csak megfelelően magas példányszámmal (minimum 50 000) vállalt mass market kiadásnál szerződünk, amire a magyar piac mérete miatt ritkán van példa.

Ha e-book és audiobook jogokat is kérnek, az előleg ennek megfelelően legyen magasabb. Audiobooknál kérjük, jelezzék, hogy csak streaminget, letöltést vagy fizikai megjelenést (CD) is terveznek. A különböző formátumok jogdíjszázaléka lehet eltérő.

Az ajánlat beérkezése után, licit esetén a licit lezárását követően visszajelzünk a kiadónak, és kiküldjük az ajánlatot a jogtulajdonosnak. Ha a jogtulajdonos az eredeti ajánlathoz képest emelést kér, egyeztetünk a kiadóval az ellenajánlatról.

Licit és pre-empt

Amikor olyan címre kapunk ajánlatot, amely iránt más kiadók is érdeklődtek, értesítjük az érintett kiadókat, és kb. 5 munkanapos határidővel lehetőséget biztosítunk, hogy ők is ajánlatot tegyenek. Ha nagy az érdeklődés, és több ajánlat érkezik, licitre kerülhet sor. A licit során, adott esetben több körben bekérjük a kiadók legjobb ajánlatait.

A végső döntésnél nem csak a pénzügyi paraméterek döntenek: az ajánlott jogdíj mellett figyelembe vesszük a kiadók profilját, tőkeerejét, marketingtervét stb. is. Célunk, hogy a jogtulajdonos számára hosszú távon a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk.

Előfordulhat, hogy az egyik kiadó magasabb előleget ajánl, a jogtulajdonos mégis a másik kiadó ajánlatát fogadja el, mert a korábbi tapasztalatok alapján megbízhatóbbnak ítéli, és jobb esélyeket lát rá, hogy nagyobb példányszámban fogják eladni a könyvet.

Általában licit előtt, kivételes esetben licit közben lehetőség van ún. pre-empt ajánlat benyújtására. A pre-empt ajánlattal a kiadó olyan mértékű anyagi elköteleződést vállal, hogy cserébe eléri a licit leállítását, vagyis azt, hogy a cím azonnal „lekerüljön az asztalról”.

A pre-empt ajánlat két alapvető feltétele:

1) Kiemelkedő összeg: A könyv paramétereihez mérten lényegesen magasabb ajánlat. Ha a licit 3000-7000 USD közötti tartományban mozog, 9000 USD nem pre-empt, 12 000 USD már lehet pre-empt, de gyenge, egy komoly pre-empt ajánlat pedig 20 000 USD.

2) Időkorlát: A kiadó jelzi, mennyi ideig él az ajánlata, tehát a jogtulajdonos adott időt (pl. 12 óra) kap a döntésre. A határidő meghatározásánál vegyük figyelembe az esetleges időeltolódást. Egy német kiadónak szerdán 10:00 órakor adhatunk 6 órás határidőt, viszont egy amerikai kiadónak pénteken 15:00 órakor a 72 órás határidő is kevés, hiszen irodánk péntek délután bezár, és a jogtulajdonos magyar idő szerint csak hétfő délután fogja látni az ajánlatot.

Pre-empt ajánlat benyújtása esetén a jogtulajdonos eldöntheti, hogy elfogadja az ajánlatot, vagy elutasítja, remélve, hogy a licit meghaladja a pre-empt ajánlat összegét. Ha elfogadja az ajánlatot, a licit lezárul, ha nem fogadja el, folytatódik.

Egyéb kérések

Ha nem könyvkiadásra szeretne ajánlatot tenni, hanem szerzői jogokkal kapcsolatos egyéb, speciális kérése van (pl. megjelenés antológiában, magazinban, weboldalon, részvétel fordítói pályázaton, rövidfilm készítése), kérjük, töltse ki online információkérő űrlapunkat, és a Megjegyzés rovatban írja le kérését. Megkeresésére igyekszünk 5 munkanapon belül válaszolni.

A kérés részletei alapján jelezzük a várható jogdíj, illetve az ügyintézési díj (ld. Díjszabásunkat) mértékét. Ha a jogtulajdonos ingyenesen vagy kedvezményes jogdíjjal engedélyezi a kért felhasználást, jelképes ügyintézési díjat számítunk fel.

Egyéb kérések intézését alapesetben 30 napos határidővel tudjuk vállalni. Ennél gyorsabb ügyintézésre sürgősségi különeljárási díj (ld. Díjszabásunkat) ellenében van lehetőség. A sürgősségi díj befizetését követően 3 munkanapos határidővel vállaljuk az ügyintézés ránk eső részét, és szükség esetén a másik fél sürgetését. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a folyamat hatáskörünkön kívül álló részére nem tudunk időbeli garanciát vállalni, és hogy az ügyintézési díj befizetése nem jelent felhasználási engedélyt.

4. SZERZŐDÉSKÖTÉS

Szerződés jóváhagyása és aláírása

A szerződés általában a jogtulajdonos sablonja alapján készül. Az ajánlat űrlap pontos kitöltése azért is fontos, mert ez alapján készítjük elő a szerződést. Kérjük, minden, a szakmában általánosan elfogadottaktól eltérő egyedi kérést (pl. előlegfizetés több részletben, 18 hónapon túli megjelenés, részvétel pályázaton) előre jelezzenek az ajánlatban, hogy ezeket a jogtulajdonos jóváhagyása esetén eleve bele tudjuk foglalni a szerződéstervezetbe. A feltételek ajánlat elfogadását követő módosítására adminisztrációs díj (ld. Díjszabásunkat) ellenében van lehetőség.

A szerződéstervezetet elküldjük átnézésre a kiadónak, aki jelezheti módosítási kéréseit, kérdéseit. Kérjük, az átnézésre kiküldött szerződéstervezetre 15 napon belül jelezzenek vissza, és esetleges módosítási kéréseiket egy körben jelezzék. Mivel a jogtulajdonosok bejáratott, a szakmában széles körben elfogadott sablonokkal dolgoznak, a kevésbé fontos részletekbe menő, utólag vagy több körben kért módosításokra adminisztrációs díj (ld. Díjszabásunkat) ellenében van lehetőség.

A szerződés aláírása általában elektronikusan (pl. DocuSign) történik. Ha a kiadónak nem felel meg az elektronikus aláírás, papíralapon, postai úton történő aláírásra adminisztrációs díj (ld. Díjszabásunkat) ellenében van lehetőség. Kérjük, a minden fél által átnézett és elfogadott, elektronikus aláírásra kiküldött szerződést 5 munkanapon belül írják alá.

Új partner esetén, akivel először kötünk szerződést, ügynökségünk a jogtulajdonossal egyeztetve dönthet úgy, hogy csak az előleg kifizetését követően szerződik a kiadóval (money first deal). Ilyenkor a kiadó először a díjbekérőt kapja meg, a szerződést csak az előleg beérkezése után. Ezzel biztosítjuk a jogtulajdonost arról, hogy a kiadó szándékai komolyak.

A szerződésekben általában szerepel, hogy a kiadó a jogokat a szerződés aláírásával és az előleg kifizetésével szerzi meg, tehát ennek hiányában nem jelenhet meg a magyar kiadás. A jogosítatlan felhasználás szigorúan tilos, és jogi következményeket von maga után.

Ha a kiadót rendszeresen sürgetnünk kell a szerződések aláírásáért, adminisztrációs díjat (ld. Díjszabásunkat) számítunk fel, illetve felfüggeszthetjük a kiadót, akitől az elmaradásai rendezéséig nem fogadunk be újabb ajánlatot.

Előlegfizetés

A minden fél által aláírt szerződés kézhezvétele után ügynökségünk pénzügyi részlege kiállítja és e-mailben megküldi a kiadónak a magyar nyelvű díjbekérőt, amely az előleg összegét tartalmazza devizában. Több részletben történő előlegfizetés esetén a szerződésben szereplő határidők szerint küldjük a díjbekérőket a részletekről.

Kérjük, a díjbekérőn szereplő pontos összeget devizában, az ügynökség megfelelő, díjbekérőn feltüntetett devizaszámlájára utalják át, a díjbekérőn szereplő határidőig. A beérkezett utalást pénzügyi részlegünk lekönyveli, és közvetítői jutalékunk levonása után a megfelelő összeget átutalja a jogtulajdonosnak. A kiadót terheli a külföldi átutalás bankköltsége (ld. Díjszabásunkat), amelyről ügynökségük 3 havonta számlát küld a kiadónak, a kiállított díjbekérők után.

Ha a kiadót rendszeresen sürgetnünk kell a számlák rendezéséért, adminisztrációs díjat (ld. Díjszabásunkat) számítunk fel, illetve felfüggeszthetjük a kiadót, akitől az elmaradásai rendezéséig nem fogadunk be újabb ajánlatot.

Visszalépés

Az ajánlatküldéssel a kiadó elköteleződik a szerződéskötés mellett. Ha a kiadó az ajánlat elfogadását követően visszalép a szerződéskötéstől, a jogtulajdonos részére az előleg 20%-ának megfelelő „bánatpénzt”, az ügynökség részére pedig munkadíjat (ld. Díjszabásunkat) kell fizetnie.

Visszalépés esetén, ha a kiadó továbbra is szeretné kiadni a könyvet, de az adott helyzetben nincs erre lehetősége, opciós díj (ld. Díjszabásunkat) befizetésével biztosíthatja, hogy a jogtulajdonos fenntartsa a kért cím jogait, amíg a visszalépést okozó probléma megoldódik. Egyéb esetben nem tudjuk fenntartani a jogokat, de értesítjük a visszalépő kiadót, ha más kiadótól ajánlatot kapunk.

5. SZERZŐDÉSKÖTÉS UTÁN

Illusztrációk és borító

A magyar kiadáshoz tervezett borítót időben, a tervezett nyomdába küldés előtt legalább 30 nappal küldjék el nekünk, hogy jóvá tudjuk hagyatni, és ha a jogtulajdonos elutasítja a tervet, vagy módosításokat kér, legyen elég idő új borítót tervezni. Ha a jogtulajdonos a szerződésben további anyagok (pl. teljes belív) jóváhagyását kéri, a borítóval együtt ezeket is küldjék el.

Ha a kiadó szeretné az eredeti illusztrációkat és/vagy borítót használni, szívesen segítünk az illusztrációs és borítójogokkal kapcsolatos ügyintézésben. Ilyenkor a kiadó és a jogtulajdonos az ügynökségen keresztül állapodik meg az illusztrációk és/vagy borító jogdíjáról, és az adattovábbítási díjról (file fee).

Ügynökségünk elküldi a kiadónak a jogtulajdonos számlája alapján kiállított díjbekérőt, amelyen a megállapodott összeg devizában szerepel. Kérjük, a díjbekérőn szereplő pontos összeget devizában, az ügynökség megfelelő, a díjbekérőn feltüntetett devizaszámlájára utalják át. A beérkezett utalást pénzügyi részlegünk lekönyveli, és átutalja a jogtulajdonosnak. A kiadót terheli a külföldi átutalás bankköltsége (ld. Díjszabásunkat), amelyről ügynökségük 3 havonta számlát küld a kiadónak, a kiállított díjbekérők után.

Ha az illusztrációk és/vagy borító jogdíja eleve része a jogdíjszerződésnek, ügynökségünk nem számít fel közvetítői díjat. Ha az illusztrációs és borítójogokkal kapcsolatos ügyintézésre utólag, a szerződés aláírását követően kér fel minket a kiadó, közvetítői díjat számítunk fel (ld. Díjszabásunkat).

Az illusztrációs és borítójogokkal kapcsolatos ügyintézést és jóváhagyást alapesetben 30 napos határidővel tudjuk vállalni. Sürgős esetben gyorsabb ügyintézést sürgősségi különeljárási díj ellenében (ld. Díjszabásunkat) tudunk vállalni. A sürgősségi díj befizetése ellenében 3 munkanapos határidővel vállaljuk az ügyintézés ránk eső részét, és szükség esetén a másik fél sürgetését. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a folyamat hatáskörünkön kívül álló részére nem tudunk időbeli garanciát vállalni, és hogy az ügyintézési díj befizetése nem jelent jóváhagyást.

Megjelenési értesítő és tiszteletpéldányok

Kérjük, a kötet megjelenésekor ne feledkezzenek meg a szerződésben vállalt kötelezettségekről. Ezek elmaradása, illetve utólagos, a jogtulajdonos felszólítására történő rendezése esetén adminisztrációs díjat (ld. Díjszabásunkat) számítunk fel.

A könyv megjelenésekor ne felejtsék el elküldeni a tiszteletpéldányokat a jogtulajdonosnak, mellékelve a megjelenési értesítőt, amely tartalmazza a megjelenés dátumát, az első nyomás példányszámát és a fogyasztói árat. A szerződések általában tartalmazzák a kért tiszteletpéldányok számát és a jogtulajdonos postacímét. Kérjük, utánnyomásnál is figyeljenek a tiszteletpéldányokra.

A tiszteletpéldányok megküldése azért is fontos, mert több országban a jogtulajdonosok feladata kötelespéldányokat küldeni a nemzeti könyvtárnak. Ha a magyar kiadó nem küldi el a könyveket, a jogtulajdonos komoly büntetést kaphat emiatt. A kiadók rendszeres sürgetése, felszólítása a hiányzó kötelespéldányok miatt a jogtulajdonosoknak és nekünk is kellemetlen, plusz terhet jelentő feladat, ezért a sürgetésért adminisztrációs díjat (ld. Díjszabásunkat) számítunk fel.

Kérjük, a jogtulajdonosnak küldendő tiszteletpéldányokon kívül ügynökségünknek is küldjenek 2 példányt, akkor is, ha ez a szerződésben nem szerepel, egyrészt mert szeretnénk archívumunkban megőrizni az általunk közvetített könyveket, másrészt mert ügynöki tevékenységünk része a közvetítésünkkel létrejött kiadványok szakmai minőségének ellenőrzése.

Ne felejtsenek el minden hónap elején értesítőt küldeni nekünk az előző hónapban megjelent címek és utánnyomások adataival. (Ezeket az adatokat természetesen az éves elszámolásokban is tüntessék fel.)

Egyéb kérések

A könyv megjelenésével és marketingjével kapcsolatos egyéb kérések (pl. fordítás során felmerülő kérdések egyeztetése, szerző meghívása a könyvbemutatóra, interjú a szerzővel) ügyintézését alapesetben 30 napos határidővel tudjuk vállalni. Természetesen örülünk minden olyan kezdeményezésnek, meghívásnak, interjúnak, amely elősegíti a könyvek népszerűsítését, de elsődleges feladatunk a szerződéskötéssel kapcsolatos ügyintézés, ezért minden egyéb kérésnél kérjük és köszönjük megértésüket, türelmüket.

Sürgős esetben gyorsabb ügyintézést sürgősségi különeljárási díj ellenében (ld. Díjszabásunkat) tudunk vállalni. A sürgősségi díj befizetése ellenében 3 munkanapos határidővel vállaljuk az ügyintézés ránk eső részét, és szükség esetén a másik fél sürgetését. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a folyamat hatáskörünkön kívül álló részére nem tudunk időbeli garanciát vállalni, és hogy az ügyintézési díj befizetése nem jelent felhasználási engedélyt.

6. ELSZÁMOLÁS

Elszámolások beküldése

Az egyes címek előző naptári évre, azaz a január 1. és december 31. közötti időszakra vonatkozó fogyási adatait kérjük, legkésőbb március 1-ig küldjék el nekünk. A szerződésekben jellemzően éves elszámolás szerepel. Ha a szerződésben féléves elszámolást vállaltak, az 1. félév végén január 1. és június 30., a 2. félév végén július 1. és december 31. közötti adatokat várunk.

Kérjük, az elszámolásokhoz használják elszámolás sablonunkat. Ha erre nincs lehetőség, és saját táblázatot készítenek, az alábbi adatokat feltétlenül tüntessék fel:

szerző
eredeti cím
magyar cím
megjelenés dátuma
kinyomott példányszám
marketing és tiszteletpéldányok száma
bruttó ár
eladási adatok évekre lebontva (aktuális év külön kiemelve)
aktuális raktárkészlet
esetleges utánnyomási adatok
e-könyv bruttó ár
e-könyv eladott példányszám
e-könyv nettó árbevétel
egyéb (pl. audiobook, streaming)

Fogyás utáni jogdíjak kifizetése

A beérkezett fogyási adatok alapján ügynökségünk pénzügyi részlege elkészíti az elszámolásokat, és e-mailben elküldi a kiadónak a fogyás utáni jogdíjak díjbekérőjét. A fogyás utáni jogdíjakat a díjbekérőn forintban tüntetjük fel.

Kérjük, a díjbekérőn szereplő pontos összeget forintban, az ügynökség megfelelő, díjbekérőn feltüntetett forintszámlájára utalják át, a díjbekérőn szereplő határidőig. A beérkezett utalást pénzügyi részlegünk lekönyveli, és közvetítői jutalékunk levonása után a megfelelő összeget átutalja a jogtulajdonosnak. A kiadót terheli a külföldi átutalás bankköltsége (ld. Díjszabásunkat), amelyről ügynökségük 3 havonta számlát küld a kiadónak, a kiállított díjbekérők után.

Ha a kiadót rendszeresen sürgetnünk kell az elszámolások beküldéséért és a számlák rendezéséért, adminisztrációs díjat (ld. Díjszabásunkat) számítunk fel, illetve felfüggeszthetjük a kiadót, akitől elmaradásai rendezéséig nem fogadunk be újabb ajánlatot.

7. SZERZŐDÉSMÓDOSÍTÁS

Hosszabbítás

A szerződések érvényességi idejének lejárta után a kiadó jogai automatikusan megszűnnek, és a címek jogai újra szabaddá válnak. Csak hosszabbítással biztosíthatják a jogot a cím további piacon tartására. Ha a címet szeretnék megtartani, kérjük, a szerződés lejárta előtt, időben jelezzék hosszabbítási szándékukat. A lejáró szerződésekről figyelmeztető értesítést küldünk a kiadónak. Az értesítés elmaradása nem mentesíti a kiadót a hosszabbítási kötelezettség alól.

Kérjük, hosszabbítási szándékukat online hosszabbítás űrlapunkat kitöltésével jelezzék. Az űrlapon adják meg az eddigi eladási adatokat és hosszabbítási ajánlatukat. Előleg nélküli hosszabbításra általában nincs lehetőség, alacsonyabb összegű előleget akkor is kérni szoktak a jogtulajdonosok, ha csak a raktáron maradt példányok eladására kérnek engedélyt. Az űrlap Megjegyzés rovatában jelezhetnek minden egyéb, speciális igényt.

Kérjük, azt is jelezzék, ha nem szeretnék meghosszabbítani a szerződést. A szerződések a lejárat után általában fél éves piacon tartást engedélyeznek, ezt követően a megmaradt példányokat ki kell vonni a piacról. A sell-off időszakon túli árusítás jogosítatlan kiadásnak minősül, ami szigorúan tilos, és jogi következményeket von maga után.

Ha a hosszabbítás a szerződés lejártáig nem történik meg, a cím megjelenhet honlapunkon, az Újra elérhető címek menüpontban. Érdemes időnként átnézni az Újra elérhető címek listáját olyan értékes címekért, amelyeknek jogait az eredeti kiadó nem hosszabbította meg, így egy másik kiadó lehetőséget kaphat arra, hogy újra megjelentesse őket.

Egyéb módosítás, kiegészítés

A szerződés utólagos módosítására, kiegészítésére (pl. e-book és audiobook jogok korábban nyomtatott formában már megjelent könyvhöz) ügyintézési díj (ld. Díjszabásunkat) ellenében van lehetőség. Ilyenkor egy addendum készül az eredeti szerződés kiegészítéseként. E-book és audiobook jogok utólagos megszerzése esetén a jogtulajdonos kérhet plusz előleget.