Hofra - Tájékoztató EN | HU

1. INFORMÁCIÓKÉRÉS

Konkrét kérdés

Ha konkrét kérdése van egy szerzővel vagy művel kapcsolatban, kérjük, töltse ki online információkérő űrlapunkat. Megkeresésére igyekszünk 5 munkanapon belül válaszolni. Ha a kérdés megválaszolása részletesebb utánajárást igényel, árajánlatot küldünk. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az ügyintézési díj befizetése nem garantálja, hogy minden tekintetben kielégítő választ tudunk adni, de minden tőlünk telhetőt megteszünk ennek érdekében. Telefonon nem tudunk részletes tájékoztatást adni.

Általános tájékoztatás

Szerzői jogokkal kapcsolatos részletes, általános tájékoztatásért kérjük, foglaljon időpontot személyes konzultációra. Egyórás, belvárosi irodánkban történő konzultáció keretében minden felmerülő kérdésére választ adunk. A konzultáció díját ld. Díjszabásunkban.

Szövegkönyv igénylés

Szövegkönyv igényléséhez kérjük, töltse ki online információkérő űrlapunkat. Ügynökségünknél az általunk képviselt szerzők számos művének kézirata megtalálható, nyomtatott vagy elektronikus formában. Ezeket szívesen elküldjük az érdeklődőknek, illetve, ha nincs meg nekünk a kért szövegkönyv, vállaljuk annak beszerzését a jogtulajdonosoktól.

Szövegkönyv küldési szolgáltatásunk díjköteles (ld. Díjszabásunkat). Kérjük, vegye figyelembe, hogy az ügyintézési díj befizetése nem garantálja, hogy be tudjuk szerezni a kért dokumentumot, de minden tőlünk telhetőt megteszünk ennek érdekében.

Képviselet

Ügynökségünk szerzők és jogutódok nagyjogos műveinek kizárólagos képviseletét vállalja, arra törekedve, hogy a felhasználási szerződések megkötése során az általunk képviselt szerzők és jogutódok számára a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk.

Ha szeretné megbízni ügynökségünket szerzői jogainak képviseletével, kérjük, küldje el nekünk részletes bemutatkozását, műveinek listáját, kéziratát e-mailben. Ha vállalni tudjuk a képviseletet, 30 napon belül felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Személyes találkozó keretében vagy telefonon egyeztetjük Önnel az együttműködés részleteit, és készséggel válaszolunk a képviselettel kapcsolatban felmerült kérdéseire. Ha ezt követően úgy dönt, hogy megbíz bennünket, előkészítjük a szükséges dokumentumokat.

2. JOGKÉRÉS

Jogkérő űrlap kitöltése

A jogkérési folyamat online jogkérő űrlapunk kitöltésével kezdődik. Kérjük, az űrlapot pontosan töltse ki. Minden esetben adja meg az előadás alkotóit, külföldi mű esetén a fordítót is. Az űrlapon megadott, műre és felhasználóra vonatkozó adatok alapján készítjük elő a szerződést.

Az előadás adatainak (tervezett előadásszám, jegyárak, nézőszám) pontos megadása azért fontos, mert ezek alapján állapítjuk meg a várható jogdíjat. Bevételi adatok nélkül nem tudunk jogdíjat kalkulálni.

Az országos vagy budapesti kizárólagosság magasabb jogdíjszázalékkal és előleggel jár, amivel a felhasználó „kárpótolja” a jogtulajdonost a más színházakban meg nem tartott előadásokért. Kizárólagos jogot akkor érdemes kérni, ha a felhasználó el szeretné kerülni, hogy pl. másik budapesti színház is játssza a darabot. Párhuzamos vidéki előadások nem feltétlenül jelentenek konkurenciát.

Ha a darabot több évadon keresztül tervezik műsoron tartani, érdemes rögtön hosszabb időre kérni a jogokat. Ahol lehetséges, törekszünk a 2-3 évre, a színházi évad végéig (június 30.) szóló szerződéskötésre, de vannak jogtulajdonosok, akik csak 1-1 évre adják meg a jogokat.

A Megjegyzés rovatban lehet megadni bármilyen pontosítást vagy speciális igényt.

Az űrlap beküldéséről a kitöltő visszaigazoló e-mailt kap, amely tartalmazza a jogkérés adatait. Pontatlanul vagy hiányosan beküldött jogkérés esetén utólagos javításra ügyintézési díj (ld. Díjszabásunkat) ellenében van lehetőség.

Ügyintézési határidők

A jogkérést a próbák megkezdése, de minimum 60 nappal a bemutató előtt szükséges elindítani.

A jogkérési folyamat általában 2-3 hét alatt lezajlik, ezért alapesetben 30 napos határidővel vállaljuk az ügyintézést. Viszont mivel több szereplővel egyeztetünk, az ügyintézés sebessége az ő válaszadási határidejüktől is függ. Időnként – főleg külföldi jogtulajdonosok és az MNV Zrt. esetén – a folyamat meghosszabbodhat, előfordul, hogy több hónapot várni kell a válaszra.

30 napon belül elindított jogkérésnél sürgősségi különeljárási díjat (ld. Díjszabásunkat) számítunk fel. A sürgősségi díj befizetése ellenében 3 munkanapos határidővel vállaljuk az ügyintézés ránk eső részét, és szükség esetén a másik fél sürgetését. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a folyamat hatáskörünkön kívül álló részére nem tudunk időbeli garanciát vállalni, és hogy a sürgősségi díj befizetése nem jelent felhasználási engedélyt.

8 napon belül indított jogkérés ügyintézését alapvetően nem tudjuk vállalni, erre csak kivételes esetekben, egyedi árazással van lehetőség.

Könyvkiadás

Könyvkiadás engedélyezéséhez kérjük, töltse ki online jogkérő űrlapunkat. Kérjük, adjon meg minden, a tervezett kötetre vonatkozó információt, ami a feltételek kialakítása szempontjából releváns lehet. A várható bevételi adatok (példányszám, nettó kiskereskedelmi ár) pontos megadása azért fontos, mert ezek alapján kalkuláljuk a jogdíjat.

Antológiában történő felhasználásnál fontos a kért mű terjedelme a kötet terjedelméhez képest. A jogtulajdonosok gyakran tudni szeretnék azt is, milyen más szövegek kerülnek a kötetbe, és mely művek szerepelnek a kért mű előtt és után.

Bizonyos esetekben (pl. vers vagy műrészlet felhasználása antológiában) a jogtulajdonos ingyen vagy kedvezményes jogdíjjal engedélyheti a felhasználást. Ilyenkor jelképes ügyintézési díjat (ld. Díjszabásunkat) számítunk fel.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jogkérés beküldése és az ügyintézési díj befizetése még nem jelent felhasználási engedélyt, és nem garantálja, hogy időben megérkezik a jogtulajdonos jóváhagyása. A nem jogtiszta felhasználás jogi következményekkel jár.

Film

Filmes felhasználás esetén a jogkéréshez kérjük, küldje el nekünk a tervezett film részleteit (alkotók, forgalmazás, költségvetés stb.) e-mailben. Betétdal, műrészlet felhasználása esetén fontos információ a felhasznált mű hossza a film teljes hosszához képest.

Ha a felhasználó szeretné meghatározott időre „lefoglalni” a mű filmes jogait, opciós díj ellenében opciós jogot szerezhet a megfilmesítésre. Az opciós időszak alatt a felhasználó előteremtheti a film elkészítéséhez szükséges forrásokat, pályázatot nyújthat be, és előkészítheti a filmet, a jogtulajdonos pedig garantálja, hogy más felhasználó felé nem vállal kötelezettséget.

Bizonyos esetekben (pl. dal felhasználása alacsony költségvetésű filmben) a jogtulajdonos ingyen vagy kedvezményes jogdíjjal engedélyezheti a felhasználást. Ilyenkor jelképes ügyintézési díjat (ld. Díjszabásunkat) számítunk fel.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jogkérés beküldése és az ügyintézési díj befizetése még nem jelent felhasználási engedélyt, és nem garantálja, hogy időben megérkezik a jogtulajdonos jóváhagyása. A nem jogtiszta felhasználás jogi következményekkel jár.

Részvétel pályázaton

Pályázaton való részvételhez kérhetik a jogtulajdonos elvi hozzájárulását, nyilatkozatát arról, hogy a kért mű jogai elérhetőek, sikeres pályázat esetén a szerződéskötésnek elvi akadálya nincs.

A felhasználó kérésére ügyintézési díj, illetve pályázati biztosíték (ld. Díjszabásunkat) befizetése ellenében elvi engedélyt állítunk ki. A pályázati biztosíték összege sikeres pályázat esetén beszámítható a jogdíjba.

Fontos, hogy az elvi engedéllyel a pályázó még nem szerzi meg a mű jogait. A jogokat csak akkor tudjuk fenntartani, ha a felhasználó kifizeti a jogdíjat vagy opciós díjat.

3. FELTÉTELEK EGYEZTETÉSE

Egyeztetés a felhasználóval és a jogtulajdonossal

A jogkérés beérkezése után tájékoztatjuk a felhasználót a várható jogdíjról és ügyintézési díjról (ld. Díjszabásunkat). Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jogkérés beküldése és az ügyintézési díj befizetése még nem jelent felhasználási engedélyt, és nem garantálja, hogy időben megérkezik a jogtulajdonos jóváhagyása. A nem jogtiszta felhasználás jogi következményekkel jár.

Ha a felhasználó elfogadja a feltételeket, elindítjuk a jogkérést a jogtulajdonos felé. A jogtulajdonosok minden ügyről egyedi döntést hoznak. A jogtulajdonos kérésére szükség esetén további információkat kérünk be a felhasználótól (pl. koncepció, alkotók életrajza). Ha a jogtulajdonos változtatni szeretne a feltételeken, a módosítást egyeztetjük a felhasználóval.

Jogdíj mértéke

A várható jogdíjat a jogkérésben megadott várható bevétel alapján kalkuláljuk. A jogdíj lehet a nettó jegybevétel adott százaléka vagy egyszeri fix összeg. Mértéke több tényezőtől függ, ezért erről nem tudunk általános tájékoztatást adni.

A jogtulajdonosok gyakran kérnek garantált jogdíjat, amely szerződéskötéskor, előre fizetendő, de lejátszható az előadási jogdíjak terhére, vagyis levonódik a későbbi jogdíjakból. A jogdíj alapját képező jegybevételből az áfán kívül semmilyen egyéb költség, jutalék stb. nem vonható le.

A jogdíj minimum összege 50 000 Ft (kivéve műrészlet felhasználása vagy antológiában történő megjelenés esetén). Ha a garantált jogdíj összege nem éri el a 150 000 Ft-ot, ügyintézési díjat (ld. Díjszabásunkat) számítunk fel. A jogdíjak és ügyintézési díjak összege nem tartalmazza az áfát.

A jogdíjon és ügyintézési díjon kívül felmerülhetnek egyéb, a felhasználót terhelő költségek: külföldi jogtulajdonos esetén bankköltség hozzájárulás a külföldi bankszámlára történő átutalásokhoz, belföldi jogtulajdonos esetén a hatályos törvények által előírt adók, járulékok (pl. szocho). A feltételek egyeztetésekor ezekről a költségekről is tájékoztatjuk a felhasználót.

Jogdíjmentesség

Gyakran kapunk kéréseket amatőr felhasználóktól ingyenes vagy kedvezményes felhasználásra, alacsonyabb bevételű produkciókhoz. Küldetésünk, hogy a kultúra minél szélesebb körhöz jusson el, ezért örömmel teljesítjük ezeket a kéréseket, jelképes ügyintézési díj ellenében (ld. Díjszabásunkat).

Szabad felhasználásnak kizárólag a szerzői jogi törvényben meghatározott esetek minősülnek. Szabad felhasználásnál nincs szükség a jogtulajdonos engedélyére. Minden más esetben ingyenes, jótékonysági, színművészetis vizsgaelőadásokhoz stb. is szükséges a jogtulajdonos előzetes, írásbeli engedélye. A törvény téves értelmezése nem mentesíti a felhasználót a jogi felelősség alól.

Ha az előadás a nézők számára ingyenes, de annak megtartásáért a felhasználó bármilyen egyéb anyagi juttatásban (pl. pályázati támogatás) részesül, a szerzői jogi törvény alapján a támogatás összege a jogdíj alapja.

4. SZERZŐDÉSKÖTÉS

Szerződés jóváhagyása és aláírása

A jogkérő űrlap pontos kitöltése azért is fontos, mert a megadott adatok alapján készítjük elő a szerződést. A felhasználási szerződést ügynökségünk készíti. A szerződéstervezet elkészítése előtt elküldjük a felhasználónak szerződésünk általános részét, hogy ez alapján előre jelezni tudja esetleges egyedi módosítási kéréseit. Ezt követően a kész tervezetet is elküldjük átnézésre.

A szerződéstervezet a megküldéstől számított 30 napig minősül ajánlatnak. Ha a szerződés aláírása ezen határidőig nem történik meg, a jogtulajdonosnak és az ügynökségnek jogában áll visszavonni az ajánlatot, és újbóli jogkérés esetén változtatni a feltételeken.

Ha a felhasználó saját sablonja alapján szeretne szerződést kötni, vagy módosítási kéréseit utólag, több körben vagy korrektúra nélkül küldi meg nekünk, a módosítások felülvizsgálatát, valamint a további, egyedi módosítási kérésekről való egyeztetést ügyintézési díj (ld. Díjszabásunkat) ellenében tudjuk vállalni.

A szerződés aláírása elektronikus úton történik. Az elektronikus szerződéskötés egyszerű, gyors, legális, környezetbarát, járványbiztos és ingyenes. Természetesen papíralapú, postai úton történő szerződéskötésre is van lehetőség, adminisztrációs díj (ld. Díjszabásunkat) ellenében.

Fontos, hogy a felhasználó a szerződés kétoldalú aláírásáig, és adott esetben a garantált jogdíj befizetéséig nem rendelkezik felhasználási engedéllyel. Az engedély nélküli felhasználás szigorúan tilos, és jogi következményekkel jár.

A jogkérés beküldésével és a feltételek elfogadásával a felhasználó elköteleződik a szerződéskötés mellett. Ha a felhasználó a feltételek elfogadása és a szerződéstervezet megküldése után eláll a jogkéréstől, ügynökségünk jogosult munkadíjat (ld. Díjszabásunkat) felszámítani.

Ha a színházat rendszeresen sürgetnünk kell a szerződések aláírásáért, adminisztrációs díjat (ld. Díjszabásunkat) számítunk fel, illetve felfüggeszthetjük a színházat, akitől elmaradásai rendezéséig nem fogadunk be újabb jogkérést.

Előlegfizetés

A minden fél által aláírt szerződés kézhezvétele után ügynökségünk pénzügyi részlege kiállítja és e-mailben megküldi a felhasználónak a számlát, amely tartalmazza a garantált jogdíj összegét, az áfát és az esetleges egyéb, a felhasználót terhelő költségeket (pl. bankköltség, szocho).

Kérjük, a pontos összeget utalják át a számlán szereplő pénznemben, az ügynökség megfelelő, a számlán feltüntetett bankszámlájára, a fizetési határidő betartásával. A beérkezett utalást pénzügyi részlegünk lekönyveli, és közvetítői jutalékunk levonása után a megfelelő összeget átutalja a jogtulajdonosnak.

Ha a színházat rendszeresen sürgetnünk kell a számlák rendezéséért, adminisztrációs díjat (ld. Díjszabásunkat) számítunk fel, illetve felfüggeszthetjük a színházat, akitől elmaradásai rendezéséig nem fogadunk be újabb jogkérést.

5. SZERZŐDÉSKÖTÉS UTÁN

Kérjük, szerződéskötés után ne feledkezzen meg a szerződésben foglalt kötelezettségeiről: színházi előadás esetén promóciós anyagok (plakát, szórólap stb.) megküldése elektronikus úton, meghívó a bemutatóra, könyvkiadás esetén tiszteletpéldányok elküldése. Ügynöki tevékenységünk fontos része a közvetítésünkkel létrejött előadások szakmai, művészeti minőségének ellenőrzése és a jogtulajdonosok tájékoztatása, ezért fontos, hogy lehetőséget kapjunk az előadásokon való részvételre. A külföldi jogtulajdonosok időnként az előadásról szóló cikkek, kritikák idegen nyelvű összefoglalóját is kérik.

6. ELSZÁMOLÁS

Százalékos jogdíj esetén a színháznak minden hónap 15. napjáig el kell küldenie nekünk az előző havi előadások elszámolását. Az elszámolásokhoz használhatják elszámolás sablonunkat, de a színház saját sablonja is megfelel, ha tartalmaz minden szükséges adatot. Az elszámolásokat elég e-mailben elküldeni, nem szükséges eredeti példányokat küldeni postai úton.

Ha az előadási jogdíjak meghaladják a garantált jogdíjat, vagyis a színház „lejátszotta” az előleget, pénzügyi részlegünk számlát állít ki az esedékes jogdíjakról. A színháznak e-mailben megküldött számla tartalmazza a fizetendő jogdíj összegét, az áfát és az esetleges egyéb, a felhasználót terhelő költségeket (pl. bankköltség, szocho).

Kérjük, a pontos összeget utalják át a számlán szereplő pénznemben, az ügynökség megfelelő, a számlán feltüntetett bankszámlájára, a fizetési határidő betartásával. A beérkezett utalást pénzügyi részlegünk lekönyveli, és közvetítői jutalékunk levonása után a megfelelő összeget átutalja a jogtulajdonosnak.

Ha a színházat rendszeresen sürgetnünk kell az elszámolások beküldéséért és a számlák rendezéséért, adminisztrációs díjat (ld. Díjszabásunkat) számítunk fel, illetve felfüggeszthetjük a színházat, akitől elmaradásai rendezéséig nem fogadunk be újabb jogkérést.

7. SZERZŐDÉSMÓDOSÍTÁS

Hosszabbítás

Hosszabbításhoz kérjük, töltse ki online hosszabbítás űrlapunkat kitöltésével kezdődik. Ha a darabot több évadon keresztül tervezik műsoron tartani, érdemes eleve hosszabb időre kérni a hosszabbítást. Ahol lehetséges, törekszünk a 2-3 évre, a színházi évad végéig (június 30.) szóló hosszabbításra, de vannak jogtulajdonosok, akik csak 1-1 évre adják meg a jogokat.

Hosszabbításnál jellemzően az eredeti szerződéskötéskor fizetett előleggel megegyező összeget, vagy (alacsonyabb előadásszám esetén) az eredeti előleg felét kéri a jogtulajdonos. Indokolt esetben (pl. központilag elrendelt színházbezárás) előfordul, hogy a jogtulajdonos újabb előleg nélkül engedélyezi a hosszabbítást. Előleg nélküli hosszabbítás esetén, illetve ha az előleg összege nem éri el a 150.000 Ft-ot, ügyintézési díjat (ld. Díjszabásunkat) számítunk fel.

A hosszabbítást minimum 30 nappal az eredeti szerződés lejárata előtt szükséges elindítani. 30 napon belül elindított, utólagos vagy ügynökségünk felszólítására történő hosszabbítás esetén ügyintézési díjat (ld. Díjszabásunkat) számítunk fel.

Módosítás (pl. streaming)

Az eredeti felhasználási szerződés kiegészítésére, a feltételek utólagos módosítására ügyintézési díj ellenében (ld. Díjszabásunkat) van lehetőség. Módosítási kérések 30 napon belüli ügyintézését sürgősségi különeljárási díj ellenében (ld. Díjszabásunkat) tudjuk vállalni.

A koronavírus-járvány alatt számos kérdést, kérést kaptunk előadások online (élő streaming vagy felvételről, video-on-demand formában történő) közvetítésével kapcsolatban. Természetesen ügynökségünk és a jogtulajdonosok is támogatják, hogy a színházak új lehetőségeket találjanak a közönség megtartására egy rendkívüli időszakban. Ugyanakkor számítunk partnereink megértésére, mert a színházi streamingnek még nincs kialakult nemzetközi gyakorlata és jogi háttere.

Szerződéseink alapesetben élő színpadi előadásokra vonatkoznak. Minden más típusú felhasználás a jogtulajdonos előzetes, írásbeli engedélyéhez kötött. Ennek hiányában a streaming jogosulatlan felhasználásnak minősül, ami jogi következményekkel jár.

Meglévő szerződéseknél gyakran engedélyezhető a streaming, a színpadi előadásokkal azonos jogdíjszázalékkal. Ugyanakkor sok (főleg külföldi) jogtulajdonos úgy gondolja, hogy a színházi műfaj nem összeegyeztethető az online csatornákkal, vagy bevételi szempontból nem tudja értelmezni a streaminget, ezért elvből elutasítja ezeket a kéréseket.

A jogtulajdonos döntéséhez fontos, hogy a jogkérésben a színház minden releváns információt megadjon a tervezett streamingről (előadásszám, nézőszám, jegyárak, platform stb.). Az ingyenes streaming (pl. YouTube, Facebook) nem támogatott.

Vendégjáték

A színház székhelyétől eltérő helyszínen, más városban vagy határon túli településen szervezett vendégjátékokra előzetesen engedélyt kell kérni, mert más színház kizárólagos joggal rendelkezhet az adott területre.

Lehetőség szerint törekszünk rá, hogy a vendégjáték elszámolása a felhasználóval kötött eredeti szerződés keretében történjen, és ne kelljen külön szerződést kötni a fogadó intézménnyel. Ha ez nem lehetséges, az engedélyt ügyintézési díj ellenében (ld. Díjszabásunkat) állítjuk ki.